Ingen har vel pusset opp og gitt nytt liv til flere eldre hytter enn Halvor Bakke og hans team i Eventyrlig Oppussing. Mange av dem langt unna hyttebyene. Disse kan bli den «nye luksusen», tror interiøreksperten.
De gamle hyttene som ofte ligger for seg selv og godt unna trangbodde hyttefelt, burde være tett på Kari og Olas «urdrøm» om hytta: Den enkle, fredfulle pletten, «alene» midt i naturen. Men de har ikke vært de hotteste prospektene i markedet. Det kan de bli, mener Halvor Bakke.
- Jeg tror absolutt at avsidesliggende hytter er den «nye luksusen». Det finnes mange måter å få vann og strøm innlagt til hytter som ikke ligger i et hyttefelt. Nye norske hyttefelt er alt for trange. Vi har massevis av kvadratkilometer ledig og det burde være mer rom mellom alle hyttene, sier Bakke til PÅ HYTTA.
Forståelig at folk vil ha komfort
Det er ikke i den retningen hyttebyggingen har gått de seinere år. Hyttefeltene er blitt stadig mer komprimerte og hyttene ligner mer og mer på hverandre, kanskje mest innvendig.
- For noen år siden var hjem og hytte to veldig forskjellige interiør-sfærer. Er det noen verdier som har gått tapt ved at hyttene nå er blitt ganske like hjemmene våre?
- Jeg tror ikke verdier er gått tapt. Det er forståelig at folk er opptatt av kvalitet og komfort. Vi bruker jo mer tid på hytta nå enn tidligere. Men det er viktig med elementer som har levd før, noe som har levd før i kombinasjon med nytt. Selvsagt vil vi sove godt på hytta i en god seng og ikke på gammel skumgummimadrass.
- Hva er din resept for å skape lun, intim og hyggelig hyttestemning?
- Ligger hytta på fjellet eller i skogen vil jeg unngå alt av hvite og lyse farger. En fargepalett som går i ett med naturen på utsiden, skaper ro og magi. Tenk på en kombinasjon av beis og maling. Nydelige farger på fjellet er rust, terrakotta, grønntoner og sennepsgult. Naturens eget fargespill.
- Når man blar seg rundt i hytteblader og på nettet later hytteinteriørene generelt å ha blitt ganske uniforme i møbler og farger. Er hytteeiende nordmenn trend-slaver og flokkdyr?
- Nei, det handler ikke om trender og flokkmentalitet. Hytter er mindre utsatt for trender og interiørskifter enn hjemmene våre. Vi oppholder oss tross alt mindre på hytta enn hjemme. Er man usikker på egen interiørsmak er det lett å la seg fascinere og inspirere av andres hytteinteriør slik de vises i magasiner og på nett, sier interiøreksperten.
Hvordan pusse opp 70-talls-hytta?
Han ser at uttrykkene kan virke uniforme, men mener man må anerkjenne at valgene gir hytteeieren en trygghet på at de har lykkes med interiørvalget sitt.
- Jeg ønsker å piffe opp 70-tallshytta mi. Hvor begynner jeg? Hvilke grep bør jeg ta?
- Da vil jeg tro at hytta har gulnet gammel furu på vegger og tak. Er det tilfelle, ville jeg beiset taket, malt vinduer og vegger. For vindu, foring og karm ville jeg valgt samme farge. Gjerne mørkere enn veggen. Så ville jeg investert i en god sofa og topp TV, sier Bakke.
Han legger til at hytta sannsynligvis også har smårutede vinduer. De ville han ha erstattet med flere større og rausere vinduer som åpner for naturopplevelse og lys.
Grepene er antakelig gjenkjennelig for alle dem som følger Eventyrlig Oppussing på TV3. Bakke lover flere spektakulære hytteoppussinger framover.
Men før teamet går i gang med neste prosjekt, kommer han til til messescenen på Hyttemessen.